ked. okt 15th, 2019

A Pentagont kivételesen nem zavarják a terroristák

Az Egyesült Államok hadserege továbbra is elkötelezett a libanoni hadsereg támogatása mellett, dacára annak, hogy a Hezbollah síita mozgalom és szövetségesei a parlamenti mandátumok több mint felét szerezték meg a május 6-i választáson.

Rebecca Rebarich, a Pentagon szóvivője pénteken kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Libanon szuverenitása, stabilitása, biztonsága, állami intézményei, köztük az állam professzionális, többfelekezetű, illetve kizárólagos legitimitással bíró fegyveres erejét képviselő Libanoni Fegyveres Erők mellett.
Hangsúlyozta: Washington és Bejrút közös célja, hogy a libanoni fegyveres erőket “a libanoni szuverenitás kizárólagos védelmezőjévé” építsék ki.

Az Egyesült Államok jelentős segítséget nyújt a közel-keleti állam fegyveres erőinek, ugyanakkor viszont terrorszervezetnek tekinti a jól felfegyverzett Hezbollahot, elítélve annak a szomszédos Szíriában, Bassár el-Aszad elnök szövetségeseként játszott szerepét.

Az amerikai-libanoni védelmi kapcsolatok erősítése kiemelt fontossággal bír a Szíria felőli folyamatos fenyegetések, köztük az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentette kihívások és az iráni agresszió tükrében

– mondta Rebarich.

A Reuters brit hírügynökség kommentárja szerint az Irán támogatását élvező Hezbollah fegyverben tartását támogató pártok és politikusok növekvő befolyása veszélybe sodorhatja a libanoni gazdaságot, mivel a közel-keleti ország stagnáló gazdaságának fellendítéséhez szüksége van a külföldi segélyekre és kölcsönökre.

Tavaly Izrael, az Egyesült Államok szövetségese, azt állította: a Hezbollah rátette a kezét a libanoni hadseregre, amit ez utóbbi viszont vehemensen tagad. Az Egyesült Államok 2006 óta több mint 1,5 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Libanonnak.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükMÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS