ked. nov 19th, 2019

Malajziáé lesz a világ legidősebb kormányfője

Mahathir Mohamed közölte, hogy kormányfői beiktatására egy napon belül sor kerülhet. Mint mondta, az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni, és nem készül megtorlással a korrupciós botrányba keveredett, hivatalban lévő Najib Razak miniszterelnökkel szemben. Mohamed ugyanakkor hozzáfűzte, eljárást indítanak azokkal szemben, akikről kiderül, hogy törvényt sértettek.

választási bizottság egyik tisztségviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Mohamed vezette Pakatan Harapan (PN, a Remény Szövetsége) 112 képviselői mandátumot nyert, míg a Najib Razak miniszterelnök vezette, az országot 61 éve kormányzó Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) 76 helyet szerzett a 222 fős parlamentben.

A BN először veszített azóta, hogy Malajzia 1957-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától.

A 31 millió lakosú délkelet-ázsiai országban több mint 14 millió szavazásra jogosult embert vártak az urnákhoz.

Mahathir Mohamad, chairman of 'Pakatan Harapan' (The Alliance of Hope), greets supporters ahead of a press conference at Petaling Jaya near Kuala Lumpur, Malaysia on May 10, 2018, following his victory in the 14th general election. Malaysia's opposition leader Mahathir Mohamad claimed victory over Prime Minister Najib Razak's ruling coalition Barisan National and set to become the world's oldest elected leader. The 92-year-old Mahathir made a comeback from retirement to take on his former protege Najib, who has been embroiled in a massive corruption scandal.
Europress/AFP

A 92 éves Mohamed 22 éven keresztül, 2003-ig volt az ország miniszterelnöke. Bár visszavonult a politikától, később visszatért, és csatlakozott az ellenzékhez. Állítása szerint azért, mert felháborította az egykori pártfogoltjával, Razakkal kapcsolatosan kirobbant korrupciós botrány.

A The Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál 2015-ben feltárta, hogy a kormányfő 2,67 milliárd ringgitnek (a jelenlegi árfolyam szerint csaknem 180 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad (1MDB) stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira. Mind Najib, mind az 1MDB cáfolta, hogy bűncselekmény történt. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól. Az AP hírügynökség szerint az ügy nagy hangsúlyt kapott az ellenzéki kampányban, amelynek lényege az volt, hogy megvédik Malajziát a korrupt elittől.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükMÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS