csü. okt 17th, 2019

Svédország beismerte: az Ikeában is kapható svéd húsgolyó valójában török étel

Az Ikeának köszönhetően már a fél világ ismeri és a szereti a svéd húsgolyókat, de most kiderült, hogy az minden, csak nem svéd étel. Svédország hivatalos Twitter-oldala a hétvégén közölte a sokkoló tényt, hogy az ikonikus svéd étel valójában török.

Budapest, 2014. november 15.
Az IKEA áruház ünnepi díszkivilágításban a fõváros XIV. kerületében, az Örs Vezér téren.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Bréking: újra lehet elvitelre kérni az IKEA húsgolyóit

A vállalat pénteki közleménye szerint az IKEA megvizsgálta a törvényi megfelelőség lehetőségeit.

„A svéd húsgolyók valójában egy olyan recepten alapulnak, amit XII. Károly király hozott haza Törökországból a 18. század elején. Ragaszkodjunk a tényekhez” – írta a Sweden.se.

Svédország utolsó abszolút uralkodója éveket töltött el az Oszmán Birodalomban, miután menekülnie kellett egy Oroszországgal szemben elvesztett csata után.

Az 1697-től 1718-ig uralkodó Károly azonban nem csak a húsgolyók receptjét vitte magával vissza Svédországba. Az Uppsala egyetem egyik kutatója, Annie Mattson az Anadoly török hírügynökségnek elmondta: az uralkodó kávébabokat is vitt magával, valamint a töltött káposzta receptjét. (Igen, a magyar konyha egyik jellegzetes ételének számító töltött káposzta is török eredetű.)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükMÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS