Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. dec 6th, 2019

Az örmény kormánypárt nem állít jelöltet a miniszterelnöki posztra

A kormányon lévő örmény köztársasági párt (RPA) nem állít saját jelöltet a miniszterelnöki posztra – közölte Eduard Sarmazanov pártszóvivő, aki egyben a kaukázusi ország parlamentjének egyik alelnöke.

Úgy döntöttünk, hogy nem indítjuk a miniszterelnöki posztra szánt jelöltünket, és megvárjuk mások jelöltállítását. Ha már minden világos lesz, a köztársaságpártiak (a jelölt mellett vagy ellene, de) egyhangúlag fognak szavazni

– jelentette ki Sarmazanov a május 1-jére kitűzött parlamenti szavazásra utalva.

Az április közepén miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján volt államfő egy héten belüli távozását tüntetésekkel kikényszerítő ellenzék vezetője, Nikol Pasinján korábban azt állította, hogy az RPA néhány képviselője kész lenne egy „nép által állított jelöltre” szavazni, aki ő maga lenne.

A Jelk liberális pártszövetséget vezető, 42 éves ellenzéki képviselő egy szombati nagygyűlésen azt mondta: kész tárgyalásokat folytatni a hatalmon lévő RPA parlamenti frakciójával. Pasinján újfent azt hangoztatta, hogy „minden tárgyalásnak a hatalom békés átadásáról kell szólnia”, ugyanakkor a hatalmon lévő elit elleni tüntetések folytatására szólította fel híveit.

Az Interfax orosz hírügynökség helyszíni jelentése szerint Pasinján arra szólította fel híveit, hogy rendezzenek nagy tüntetést a főváros Jerevánban május 1-jére, arra a napra, amelyen a kormánypárti többségű parlament új miniszterelnököt készül választani.

Örményországban április első felében kezdődtek el a Pasinján szervezte tömegtüntetések, tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó köztársasági párt az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt válassza kormányfővé. Az ellenzék úgy vélte, hogy a nemrég életbe lépett, a kormányfői jogköröket kiterjesztő alkotmánymódosítás csakis Szargszján hatalmon maradását szolgálta. Az április 17-én kormányfővé választott Szargszján a tiltakozások hatására hat nap után lemondott posztjáról, helyére közeli szövetségesét, Karen Karapetján volt kormányfőt választották meg ügyvezető kormányfőnek.

Armenia's President Serzh Sargsyan arrives for an ?EU Eastern Partnership summit with six eastern partner countries at the European Council in Brussels on November 24, 2017.
Leaders from the EU and six former Soviet states meet in Brussels on November 24 for the latest summit aimed at deepening ties, but thorny subjects like Russian influence and the war in Ukraine are off the agenda. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND

Az új miniszterelnök megválasztását május 1-jére tűzték ki a parlamentben, a választás nyílt szavazással zajlana. A kormányzó köztársasági párt hajlandó lenne ezt követően előrehozott parlamenti választásokat kiírni, de alkotmányellenesnek tartja az ellenzéknek azt a követelését, hogy csakis Pasinján kormányfővé választását tartják elfogadhatónak, hogy azután ők rendezhessék meg az előrehozott választásokat.

Kiemelt kép: Vano SHLAMOV / AFP

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükMÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS