Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. dec 6th, 2019

Szitkozódva, zászlót taposva űzték el a horvát küldöttséget

Megszakította kétnaposra tervezett szerbiai látogatását Gordan Jandroković horvát házelnök, miután a szerb ultranacionalista Vojislav Šešelj szerdán a belgrádi képviselőházban szidalmazta a horvát parlamenti küldöttséget, majd megtaposta a horvát zászlót – jelentette az N1 balkáni hírtévé.

Jandroković szerdán kezdte meg a kétnaposra tervezett látogatást, és először Maja Gojkovićcsal, a szerb parlament elnökével találkozott, későbbre tervezett megbeszéléseit azonban lemondta, miután telefonon konzultált Andrej Plenković horvát kormányfővel. Az N1-nek Sunčana Glavak horvát kormányszóvivő azt mondta: Zágráb a legerélyesebben elítéli Šešelj „civilizálatlan és elfogadhatatlan” tettét, a horvát zászló megtaposását, valamint azt, hogy tiszteletlenül bánt a horvát nemzeti jelképekkel, sértegette a horvát küldöttséget és Horvátország második közjogi méltóságát.

A szerb házelnök közleményben ítélte el Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt (SRS) parlamenti képviselőjének a tettét. Közölte, Šešelj „brutális próbálkozásával a szerbiai képviselőház méltóságát akarta veszélybe sodorni”. Szerinte az a tiszteletlenség, amivel Šešelj a horvát állami szimbólumokkal, valamint a zágrábi szábor delegációjával bánt,

elfogadhatatlan és sértő a hagyományosan vendégszerető szerb népre nézve is.

Nagyon szép program lett volna

Jandroković és Gojković délelőtti találkozóján éppen a két ország kapcsolatának, valamint a Horvátországban élő szerb kisebbség és a Szerbiában élő horvát kisebbség helyzetének javításáról esett szó. Elhangzott, hogy vannak még nyitott kérdések Belgrád és Zágráb között, ám ezeket csak nyílt párbeszéden keresztül lehet megoldani. Mindkét fél történelminek nevezte a látogatást, hiszen az 1991-1995-ös délszláv háborúk óta Jandroković az első horvát házelnök, aki hivatalos látogatásra érkezett Szerbiába.

A horvát parlament elnöke találkozott volna Jadranka Joksimović uniós ügyekért felelős szerb miniszterrel, valamint megnyitotta volna a horvát gazdasági kamara belgrádi kirendeltségét is.

Šešelj rovott múltja

Az ENSZ nemzetközi törvényszéke (MICT) április 11-én emberiesség elleni bűncselekmények miatt tíz év börtönre ítélte Vojislav Šešeljt. Az ítélet értelmében azonban szabadlábon maradhat, miután több mint 11 évet már letöltött korábban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében.

Šešeljt bűnösnek találták a szerbiai horvátok tagjainak „deportálására és üldöztetésére való felbujtás” miatt, a radikális politikus szerint azonban nem támadták meg a Belgrádtól 60 kilométerre fekvő Herkóca (Hrtkovci) horvát lakosságát. Nem határolódott el viszont saját, 26 évvel ezelőtti beszédétől, amiben kijelentette: „A horvátoknak nincs helyük Herkócán”. Most azt állítja, beszéde ellenére egyetlen horvátot sem üldöztek el sem onnan, sem más szerbiai városból anélkül, hogy az ne cserélte volna el vagyonát egy Horvátországból elűzött szerbével, és Šešelj szerint az ingatlancserére sem kényszerített senkit, noha amellett kardoskodott.

Igazát és ártatlanságát bizonyítandó az SRS május 6-ra nagygyűlést szervezett Herkócára, ahol Šešelj mond beszédet az elmúlt évtizedekről, illetve jelenlegi politikai szerepvállalásáról.

A MICT ítélete után több jogász, illetve több parlamenti párt is arra szólította fel Šešeljt, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, a szerbiai törvények szerint ugyanis nem lehet képviselő, akit bármely bíróság hat hónapnál hosszabb, letöltendő börtönbüntetésre ítélt. A SRS elnöke viszont bejelentette, esze ágában sincs lemondani, és ha bárki is háborús bűnösnek meri nevezni, annak „betöri az orrát”. A belgrádi képviselőház illetékes bizottsága egyelőre nem tűzte napirendre a képviselő mandátuma visszavonásának kérdését. (MTI)

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükMÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS